kiskutya elválasztása

Kiskutya elválasztása. Mi az optimális időpont?

Mi az optimális időpont a  kiskutya elválasztására a mamájától és a testvéreitől?

Stanley Coren professzor a kutyák viselkedését vizsgálva egy elismert tenyésztőt kérdezett meg arról, hogy mi az ő véleménye egy pl. 9 hetes korban történő elválasztásról. Azt a választ kapta a tenyésztőtől, hogy akkor már rengeteg ideig van a kölyök az alomban hagyva és hogy ő úgy tudja, hogy egy tudományos tézis azt állítja, hogy a kölyökkutya optimális elválasztása az alomtól a 7. hétben – egészen pontosan a születéstől számított 49. napon –  történjen meg.

Ettől a naptól hamarabb történő elválasztás semmiképp sem javasolt, bármennyire is vágynak a kölyökre új gazdái, szem előtt kell tartani az állat mentális egészségét is. De ugyanúgy oda kell figyelni arra is, hogy ne maradjon túl sokáig az alomban. Ugyanis társadalmi szempontból az alom egy versenykörnyezet minden kicsi számára.

Ha a kölyökkutyák túl sokáig maradnak az alomban, akkor hierarchia alakul ki közöttük és vagy túl domináns, vagy túl alázatos magatartás alakul ki az alomtársak között. Ezeket a már kialakult viselkedési mintákat pedig viszik magukkal új otthonukba és később társadalmi, vagy magatartási problémák forrásai lehetnek.

Az alapvető kérdés – hogy mikor érdemes elválasztani a kölyökkutyát az alomtól – a szocializációt foglalja magában. A szocializációt pedig olyan folyamatnak is gondolhatja, amelyben a kutya megtanulja, hogyan kell kezelni a környezetében lévő élő dolgokat – különösen a kutyákat és az embereket. 

Stanley tovább vizsgálódott e témában és a következőket találta

A kutyák szocializációjának tudományos alapja John Paul Scott és John Fuller klasszikus könyve, amely 1965-ben jelent meg és összefoglalja a 13 éves kutatást, amelyet a maine-i Bar Harbor-ban lévő Jackson laboratóriumban végeztek. 

E kutatás eredménye szerint a “szocializációs időszak” a 3. hétben kezdődik és egészen a 14. hétig tart. Ez alatt az idő alatt tanulják meg a kölykök, hogyan kell kutyává válniuk, mert az alomtársakkal való játék közben utánozzák a harcot, vadászatot, fogást, szexuális tevékenységet és az őrző viselkedést. Ilyen módon fejlesztik ki a kölykök azokat a készségeket, amelyekre később szükségük lesz.

Megtanulják az erőfölénnyel és megadással kapcsolatos viselkedést, valamint az alapvető kommunikációs készségeket. Ha olyan környezetben nevelik őket, ahol gyakran kerülnek interakcióba emberekkel, akkor megtanulnak társulni és kötődni az emberekhez.

A javaslat szerint a kutyák más kutyákkal történő szocializációja 3-6 hét között kezdődik, míg az  emberekkel történő szocializációjuk 6-14 hét között. A kölyköknek nincs erre esélyük ezen időtartam alatt, akkor valószínűleg nem megfelelő módon szocializálódnak.

Egy rosszul szocializált kutya hajlamos lesz jobban félni; nehezen fog beilleszkedni akár az emberek, akár más kutyák világába, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesz sikeres a kedvtelésből vagy akár munkakutyaként való tartásuk. 

Scott és Fuller nem említ konkrét időpontot a kutya elválasztására az alomból, de azt kommentálják, hogy nem ajánlott, ha egy kutya 7 hetes kor előtt van elválasztva. A 7 hetes életkor pedig egy fontos megjelölés, mert ezelőtt az életkor előtt a kölykök nem is képezhetők, állítja Clarence Pfaffenberger, aki szakértő a vakvezető kutyák kiképzésében és az 1961-ben megjelent” The Knowledge of Dog Behaviourcímű angol nyelven íródott könyv szerzője. 

Pfaffenberger következtetését Richard Wolters, az 1960-as és ‘70-es években népszerű kutyaíró vette át, aki azt írta, hogy ha könnyen kiképezhető kutyát szeretne valaki, akkor a lefoglalt kölyköt a születésétől számított pontosan 49. napon vigye haza.

Talán Wolter népszerűsége és Pfaffenberger presztízsének köszönhetően ezeket az észrevételeket tudományos evangéliumként fogadták el a kutyatenyésztők szerte a világon.

Jó bizonyítékok vannak arra, hogy a kiskutya életkora meghatározó szerepű az alomból való elválasztás során.

Egy olasz állatorvos és két kutató a milánói egyetem Állatorvostudományi Karából nemrégiben publikált egy cikket a Veterinary Record tudományos folyóiratban , amelyben megvizsgálta, hogy mi történik azokkal a kölyökkutyákkal, akik korai vagy későbbi korában elkülönülnek az alomtól. 70 kutyák vizsgáltak meg, akiket 30-40 napos koruk között (azaz az 5. vagy 6. hét között) választottak el  az alomtól, és összehasonlították őket egy másik 70 kutyákból álló csoporttal, akik 60 napos (azaz a 8. és a 9. hét között) korukban lettek elválasztva. Kérdőíveket küldtek mind a 140 kutya tulajdonosának amikor a kutyák már felnőtté váltak – 18 hónapos és 7 éves koruk között – amelyben nagyon konkrétan a kutyák viselkedési problémáiról kérdezték őket.

Eredményeik egyértelműek voltak – az almuktól már korán elválasztott kutyák nem viselkedtek megfelelően. A destruktivitás, a túlzott ugatás, a félelmekkel teli séták, a zajokra való reakció, a játék birtoklása, az élelem birtoklása és a figyelemfelkeltés szándékának valószínűsége jelentősen nagyobb volt azoknál a kutyáknál, akiket a szocializációs időszakban korábban választottak le az alomtól. Így ez a kutatási jelentés egyértelműen azt mutatja, hogy az alomból való korai elválasztás káros a kölyök számára és felnőtt korára nagyobb problémák előfordulását eredményezi, mert a szükséges kölcsönhatásokból eredő teljes szocializáció megkezdése előtt szakítják meg viselkedésük fejlődését. 

Mindazonáltal nagyon érdekes az a nyilvánvalóan jól elfogadott tézis, miszerint 49 napos életkor az optimális idő egy kölyökkutya számára az új otthonába való költözéshez. 

Ezért egy az 1940-es évektől kezdve, és a mai napig tartó, összes hozzáférhető állatorvosi és viselkedési irodalomra kiterjedő irodalmi kutatás eredményeként az jött fel, hogy egyetlen tanulmány sem utal konkrétan arra, hogy pontosan a 7. héten kell elválasztani a kölyköket. 

Ezért Stanley megemlítette ezt egy bevált kutyaoktatónak, aki nevetett és azt válaszolta viccesen, hogy  a 7 egy szerencsés szám és 7×7 49-et ad, tehát ezt a szabályt a tenyésztők abban a reményben választották, hogy ez jó eredményeket hoz majd a kölyökkutya jövőjében. 

Tudományos adatok hiányában viszont az ő magyarázata ugyanolyan mértékben értelmezhető, mint bármi más.

AMIKOR HAZAVISSZÜK A KICSIT