Kiskutya pórázra szoktatása

Kölyökkutya pórázra szoktatása

A kiskutyák korai hónapjai hihetetlen szintű energiával telnek, ezek az apró öröm csomagok annyira kíváncsiak, annyira energikusak, hogy rengeteg csodálatos együtt töltött időt és óráknyi szórakozást kínálnak.  De ezek a korai hónapok nemcsak erről szólnak; a legjobb alkalom az edzés megkezdésére is. Valójában a legtöbb kutyatulajdonos már várja is, hogy kis társát hosszú sétákra vigye ezekben az időkben. Ami egy nagyon jó dolog, mindazonáltal fontos, hogy ilyenkor lassan és megfelelő módszereket használva jusson el a célig, aminek a végeredménye, hogy a kutyát szépen lehet vezetni a pórázon Állandó erőfeszítés, pozitív megerősítés és türelem fogja meghozni a kívánt eredményt. Kövesse az alábbi útmutatót az induláshoz!

Mikor kell elkezdeni megtanítani a pórázon vezetést kiskutyájánál?

  Általában 12 hetes korukban ajánlott elkezdeni, de ez nem csak annyit jelent, hogy rátesszük a pórázt és kimegyünk az ajtón. A kölyökkutyák csontjai még nagyon hajlamosak a sérülésekre; ez azt jelenti, hogy óvatosnak kell lenni a testmozgással. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a kiskutya még nem oltható be mindennel teljesen, pl parvo ellen. 

Hozzon létre egy jutalmazási rendszert

  Döntse el előre, mit fog használni jutalmazásul, mielőtt elkezdi kiképezni kutyáját a pórázra. A jutalomfalatok a leggyakoribbak, de ilyenkor figyelembe kell venni a kalóriaterhelést is az állat általános étrendjében.  Igazából minden, amit a kutya szeret (és biztonságos számára) megfelelő, csak meg kell arról győződnie, hogy ezt a folyamatot végig fogja tudni kontrollálni.  Magának a jutalomnak viszont elég kisméretűnek kell lennie ahhoz, hogy kölyökkutyája el tudja fogadni ezeket anélkül, hogy ez megállítaná, vagy lelassítaná, miközben sétálnak és edzenek – tehát folyamatos mozgásban kell maradnia. Vannak, akik úgy találják, hogy a száraz tápok működnek, míg mások hatékonyabbnak gondolják nagyobb ételek kisebb falatokra történő darabolását és adagolását. Jutalmazza meg a kölyökkutyák a póráz felhelyezésekor valamint játék és edzés közben, de ne jutalmazza meg a póráz eltávolításakor. 

A nyakörvvel kezdje

  Kezdjen azzal, hogy ráteszi a nyakörvet és a pórázt is a kiskutyára, amikor otthon vannak. Általános hüvelykujjszabályként hagyja, hogy a nyakörvet hordja először és szokja meg azt az érzést, majd később tegye rá a pórázt is és hagyja neki, hogy a ház körül húzza magával.  Az első nyakörvének egy egyszerű, könnyű nyakörvnek kell lennie, amely biztonságosan illeszkedik a nyaka köré – és nincs fojtása. Győződjön meg arról, hogy olyan nyakörvet választ, amelyik méretben jó a kicsire és megfelelően illeszkedik, és próbálja meg elkerülni az olyan nyakörvek kiválasztását, amelyikbe majd “belenő” a kölyök, mert ezek ritkán illeszkednek a  nyakra megfelelően és a kiszabadulás veszélyét okozhatják. Ha nem működik a nyakörv, hámot is lehet választani. Ezek egyébként is jobbak a kölyökkutyáknak illetve az olyan fajta kutyáknak, akik húznak. A kölyök talán elsőre frusztrált lesz a nyakörvtől és időbe telik neki megszokni, szóval türelmesen és lassan. Először csak pár percre tegye a nyakába és ha nagyon zavarja őt, akkor vegye le róla. Próbálja meg játékosan elvenni a figyelmét róla.  Az első napokban csak néhány órára tegye fel neki a nyakörvet és aztán mindig egy kicsit több időt rajta hagyva szépen hozzászoktatni, hogy viselni tudja akár egész napon át.

Játsszon vele úgy, hogy a póráz rajta van

  Ne játékszerként tekintsen a pórázra, de szokassa meg a kölyökkel a póráz jelenlétét. Először könnyű súlyú pórázzal kezdjen, amit rácsatlakoztat a nyakörvre. Annak lesz valamennyi súlya, amit a kölyök már érezni fog és ez elég idegen lesz a számára első alkalommal. Adjon neki időt arra, hogy megszokja ezt az érzést és csak ezután tartsa meg ön a pórázt a kezében.  Barátságos helyen legyenek, mint pl. az udvar, vagy játszótér és először csak ott csináljon vele szokásos játékokat, vagy gyakorolja az edzési parancsokat, mint ahogy általában. Hagyja, hogy a póráz a kölyök mögött legyen leengedve, ahogy játszanak, vagy gyakorolnak – természetesen vigyázva arra, hogy játék közben ne akadjanak bele a mancsai.  Napjában párszor csinálja meg vele ezeket körülbelül 2, vagy 3 napig, még mielőtt elkezdené a pórázon való sétáltatást. Próbálja meg nem megengedni a kölyöknek, hogy ő a pórázzal játszon, vagy rágcsálja azt, miközben ön játszik vele. 

Próbálja meg a benti sétát

  Ha nem biztos abban, hogy a kölyök fog reagálni arra, hogy ön a póráz másik végén áll, kezdjen egy rövid, házon belüli (nappali, előszoba, étkező stb) sétát vele. Noha a legfontosabb cél az, hogy kutyája ön mellett járjon, először az is tökéletes, hogy megengedi neki, hogy a kölyök váljon vezetővé az első séták során. Csak ne engedje neki meg azt, hogy úgy húzza önt, mint egy talicskát.   Ha készen állnak arra, hogy elkezdődjék a kiképzés a sétára, élvezettel csábítsa őt rá. Teljesen mindegy, hol lesz a séta, mindig a csípőjénél tartsa meg a póráz végét, de ügyeljen arra, hogy ne túl szorosan. A kölyök magunkhoz túl közel való húzása az ellenkező érzést fogja kiváltani benne és minél inkább szorosabban húzzuk őt magunkhoz, ő annál inkább el akar majd menni. Hagyjon egy kis teret a kölyöknek, amit felfedezhet. Forduljon másik irányba, ha elkezd húzni. 

Hagyja ki a parancs szavakat

  A kölyök pórázhoz való szokása fontosabb, mint egy edzésbe merülni. Hagyja el a szóbeli parancsokat, miközben a nyakörvet és a pórázt vezeti be nála. Azt később is megtaníthatja neki, hogy kövesse a sétával kapcsolatos egyéb utasításokat.  Amikor a kölyök már megszokta a póráz jelenlétét, összpontosítson arra, hogy ne álljon meg séta közben, vagy ne maradjon le mögötted.  Amint elsajátítja ezeket, könnyebbnek fogja találni a parancsok bevezetését is. 

Mindig maradjon nyugodt

  Teljesen mindegy, mit csinál, mindig maradjon nyugodt a kölyökkel. Megtanítani egy kölyköt arra, hogy hozzászokjon a pórázhoz, nem kis feladat, anélkül, hogy először a puzzle darabok nincsenek összerakva, nem lehet őket kiképezni arra, hogy szépen az ember mellett járjanak a pórázon.  Ha mérges lesz a kölyökre amiatt, mert ellenáll, akkor csak arra tanítja őt meg, hogy féljen a póráztól és nem arra, hogy szeresse azt.  Ez napokat vehet igénybe, akár néhány hetet is.  Tegyen úgy a pórázzal is, mint minden bármely más dologgal, ami a nap része. Csak természetesen. Minél nyugodtabb ön, annál nyugodtabb lesz a kölyök is az egész folyamat során.  Ne felejtse el, hogy a kölyökkutyák olyanok, mint a csecsemők: izgatottak, fiatalok, kiváncsiak a körülöttük lévő világra és ez kezdetben bosszantó viselkedést eredményezhet. Legyen türelmes és ne próbálja meg siettetni az egész folyamatot.  Egy kölyökkutya csodálatosan fejlődik a saját tempójában. Egy kutyát szépen megtanítani pórázon való sétára (vagy akár ezzel a közös futásra is) rengeteg lehetőséget adhat számára a világ megismerésére. golden retriever pórázra szoktatása Golden Retriever kölyök kutyusokkal kapcsolatban sok hasznos tanácsot találsz oldalunkon.