Hogyan ápoljunk Golden Retrieverünk szőrzetét

Hogyan ápoljunk Golden Retrieverünk szőrzetét

A golden retriever a hullámzó, vastag és puha bundájáról ismert. Könnyű ezt a középhosszú szőrzetet rendszeres gondozással fényesen és szépen tartani. Mivel ez a kutyafajta nagyon jó fej és a szőrzetét is könnyű gondozni, az ápolása kevésbé lesz feladat, mint inkább együtt töltött idő a kedvencünkkel.

Az ápolás előkészítése

1.Fésüld a golden retrievered fejtől farokig. Minden területre különösen figyelj, több időt eltöltve azokon a részeket, ahol a bunda vastag vagy csomós.

Legalább hetente egyszer érdemes így átkefélnii a kutyust, de ha minden nap, az még hatásosabb. Ezzel elkerülhetőek a gubancok illetve csökkenthető a házban elhullajtott szőr mennyisége.
MiniNarancs tipp: fontos, hogy a kutya kényelmesen érezze magát ápolás előtt. Érdemes kicsit simogatni és hagyni, hogy felfedezze a környezetét, mielőtt fésülni vagy fürdetni kezded.

2.Távolítsd el a szőrzetet ami túl gubancos és kifésülhetetlen!

Ha minden héten fésülöd a kutyusod, akkor a csomósodás minimális lesz. Ezeket egy éles ollóval könnyű levágni, de csak óvatosan, nehogy megvágd a kedvenced ápolás közben!
Mielőtt egy összecsomósodott részt kivágnál, próbáld meg kifésülni! A gubanc fölött fogd le a szőrzetet, hogy minimális legyen a húzás a kutya bőrén. Gyengéden keféld ki, a szőr végénél kezdve a bőr felé fokozatosan haladva. 

3.Fürdesd meg kedvenced meleg vízzel és minőségi kutyasamponnal!

Vitatott, hogy ez a lépés a bunda nyírása előtt vagy után kell, hogy következzen. Ha a goldened nagyon koszos és büdi, akkor csak nyugodtan fürdesd meg mielőtt leápolod. De ha a kutyusod nem olyan rég fürdött, akkor nyugodtan hagyhatod a zuhanyt a kefélés utánra, hogy a fennmaradt kihullott szőrt lemosd róla!

Samponozd be tetőtől talpig, öblítsd le alaposan, majd szárítsd meg jól egy törülközővel! Ha szupersztár bundát szeretnél neki, akkor bizony meg kell szárítani hajszárítóval. Csak figyelj arra, hogy a hőfok alacsony legyen és a szőrzet növekedésének megegyező irányban haladj vele!
Sok gazdi csak akkor fürdeti a kutyust, mikor koszos, mások pedig rendszeresen, például kéthavonta. Ez a te választásod.

4.Fürdetés után újra keféld át a kutyust!


Ez kisimítja a bundát és jó alapot ad az ápoláshoz. Jól jöhet egy kutya alsó szőrzet fésű, hogy annyi alsó szőrzetet eltávolíts, amennyit lehetséges, mielőtt nyírni kezdesz.

5. A golden retriever bunda nyírása

Kerüld el a golden teljes budája nyírását!
A golden retrievereknek két rétegű bundája van, egy alsó és felső szőrzet. Ez a megfelelő testhő beállítására szolgál számukra bármelyik évszakban. Melegben hideg levegő szorul a szőrzet közé, hidegben pedig meleg levegő. Ha az egész bundát lenyírnád, azzal ezt a természetes hőszabályzást akadályoznád meg.

Ne használj hajvágó gépet a feladathoz! Egy olló és egy ritkító olló megteszi.

6. Rövidítsd meg a szőrt a mancsokon.

 

Először az elülső mancsokat nyírd meg, majd a lábujjak között, ezután a mancsok fölött. Ezt követően fésüld le a szőrt, így a kutyus mancsa fölé kéne érnie a szőrzetnek.  Kb 1.5-2 centisnek kell lennie itt a szőrnek és szépen le kell simulnia. Közben vizsgált meg a mancsot, ha vannak kirepedezett részek, tegyél rá vazelint és lehet, hogy a körmeit is le kell nyesni.

Térj át a lábakra! Először a lábak hátsó részén rövidítsd meg a szőrt. A kutya hátsójáról nem szükséges levágni a szőrt, de azért alakíts ki egy szép egyenletes szőrzetet! Fókuszálj a kusza és rossz állapotú szőrszálakra!
A lábak hátső részén lévő szőr hosszabb, mint elől. Ez maradjon is így, hátul lobog  a szőr, amíg elől a kutya lábára simul. 

7. Ritkítsd meg az alsó szőrzetet a mellkason és nyakon

Ezeken a területeken sok fölös szőr nő. Először a ritkító ollóval nyírd körbe a vállakat, majd térj át a mellkasra, és addig nyírd, amíg laposan rá nem fekszik a szőr a kutya mellére!
A goldenek szőrzetének hosszúsága változó, de ha nem vagy biztos abban, hogy elég szőrt távolítottál el, akkor fésüld át a bundát és figyeld meg, hogy a szőrzet rásimul-e a kutyus testére. Legyen a bunda szimetrikus és egyenletes.
A ritkítóollót a szőr növekedésének irányába mozgasd! Ha a mellkason és nyakon csak ezt használod, azzal természetsebb hatást érhetsz el.

8.A golden retriever füle következik.


Ritkítsd meg a szőrzetet a kutya füle mögött és előtt. Ez fontos a kutya füle egészségének megőrzéséhez. Ezután ritkítsd meg a szőrt a kutya fülén.

9.Nyírd meg a farkat!


De ne túl rövidre ám, csak picit rövidítsd meg a ritkító ollóval tőtől a végekig!

Töröld le a kutyád szemeit és pucold ki a füleit!
Használhatsz ásványi olajat és vattakorongot ehhez, óvatosan, nehogy a szemébe kerüljön!

10.Vágd le a kutyusod körmeit.


Ez egy nehezebb folyamat lehet, hiszen a kutya nem mozoghat a körömvágás közben, nehogy megsérüljön.

Csak szép lassan, jó minőségű kutya köröm ollóval, és nehogy az élő köröm fölött is belevágj!
Fontos a rendszeres körömvágás, hiszen a túl hosszú körmök eltörhetnek, ami fertőzéshez vagy fájdalmas járáshoz vezethet.
Segíts a kutyádnak a körömnyírást jó dolgokkal asszociálni, például adj neki jutalomfalatot minden körömvágáskor!

 

11.Ha nem akarod megfürdetni, akkor szórd be száraz samponnal a kutyád!

 

12.Dolgozd be a port a bőrig, majd 20 perc után fésüld ki a fölösleget!

 Az ápolás utolsó lépéseként tégy a kutyára bolha és kullancs riasztó szereket!
Ha havonta ápolod a goldened, akkor ez egy nagyszerű alkalom a rovarűző szer felvitelére. Megelőzve a bolhák kerülését a szőrzetbe nem csak egészségesen tartod a kutyust, de sok bosszúságtól és bolha portól és megkíméled őt.

Bízunk benne, hasznos volt a cikk, és segíthettünk nektek abban, hogy szebb egészségesebb és boldogabb kutyusotok legyen. Ne feledjétek a kutyusotok ápolása is nagyon fontos feladat.

Amennyiben még nincs goldened, de már tervben van sok hasznos információt találtok a blog menüpont alatt. Ha a név választás gondot jelent, és keresed a leendő kutyusodnak a legjobb golden retriever nevet, akkor irány itt azt is megtalálod. 🙂

Minden amit a fehér golden retrieverekről tudnod kell. 

GOLDEN RETRIEVER SÚLYTÁBLÁZAT