Kiskutya kezdőcsomag – hogy felkészült légy, mire megérkezik a kicsi

Mint ahogyan akármilyen új családtag érkezik is a családba, egy kiskutya megérkezte is hatalmas felelősséggel és előkészületekkel jár.
Tény, hogy már ez is hatalmas lépés, hogy ezt a cikket olvasod, azt keresve, hogy hogyan tegyél meg mindent az új jövevény érkezéséig, ezenkívül abban is biztosnak kell lenned, hogy lesz elég hely, türelem és energia majd a későbbiekben, amit egy kölyökkutyának kell szentelni.

Ha ezt már mind alaposan átgondoltátok és meghoztátok a döntést, akkor remek!

Vessünk egy pillantást akkor a kölyökkutyák ellenőrzőlistájára is, amely mindent tartalmaz, amit be kell szerezni, amit meg kell tenni, amit meg kell fontolni, mielőtt megérkezik a kutyus új otthonába.

Mit kell beszerezni egy kölyök számára:

Azt soha senki sem mondta, hogy egy kutya vásárlása olcsó dolog és ha számotokra ez az első alkalom kutya tulajdonosként, akkor előfordulhat, hogy sok mindent meg kell még ismerni ezzel kapcsolatban.
Az alábbi átfogó lista az összes lényeges dolgot tartalmazza, ezenkívül néhány további extrát is.

 1. Kutyaeledel: Minden kutyának szüksége van a gyártóktól származó kutyaeledelekre. A kölyköt azzal az eledellel etesd az elején, amelyet a tenyésztőnél kapott és fokozotason szoktasd át egy másik márkára, ha te másikat szeretnél neki adni majd. Ezzel egyrészt a gyomorrontást kerülöd el, másrészt nem okozol még nagyobb sokkot a kezdeti sokk mellé, hogy új otthonba került.
 2. Kutyatál: Két különböző edényre lesz majd szükség, az egyik a víznek, a másik az ételének.
 3. Nyakörv és póráz: A kölyök a teljes oltottságig persze nem nagyon sétáltatható kint, viszont egy puha nyakörvre és pórázra akkor is szükség lesz, hogy már bent az otthonban hozzá lehessen őt szoktatni ehhez, majd ha sétálni viszed.
 4. Azonosító címke: még akkor is jó választás, ha mikrochipet kap a kicsi. Ráadásul bizonyos területeken törvény is előírja. Ezen fel kell tüntetni a gazdi nevét, telefonszámát és a kutya nevét is.
 5. Hám: Póráz és nyakörv helyett egy választható opció.
 6. Kutya ágynemű: kutyádnak kényelmes fekhelyre lesz szüksége, hogy a sajátjának érezhesse a helyét. Eldöntheted, hogy kölyök méretűt választasz, vagy nagyobbat, amibe majd belenő.
 7. Kefe: Rövidebb és hosszabb szőrű kutyusoknak is ajánlott a kefe, a bundájához képest kell megválasztani. Gyönyörű bundája lesz és pici kortól kezdve hozzászoktatva imádni fogja később is.
 8. Fogkefe: Meglepő, vagy sem, minden kutyának szüksége van fogkefére, ugyanúgy, mint az embereknek. Ha már pici korban hozzá szoktatod kutyusod a fogmosáshoz, később könnyebb dolgod lesz és a fogai is jó állapotban maradnak.
 9. Sampon: Szintén kölyökkorban a legjobb hozzászoktatni a fürdéshez, így hát az induló csomag része kell, hogy legyen.
 10. Toalett zsák (kakizsák): Sok ilyenre lesz szükséged, nem csak sétáltatásnál jön jól, hanem a kertben és a ház körül is. Azt tanácsoljuk, hogy minden alkalommal arra tanítsd a kölyköt, hogy kint próbálja meg elvégezni a kis és a nagy dolgá ist. Ettől függetlenül lehet kapni különböző méretű betéteket is.
 11. Jutalom falatok: elengedhetetlen kelléke az edzéseknek és tréningeknek. Értékes finomságokat válassz arra az esetre, amikor valóban motiválni szeretnéd a kölyköt.
 12. Játékok: Amelyek különfélék legyenek, hogy szórakozhasson a kutyus. A rágójátékok nélkülözhetetlenek, hogy ne rágja szét a holmidat. A húzójátékok és a labdák pedig a mozgás ingert tartják egyensúlyban. A méretre oda kell figyelni, ne legyen sem túl kicsi, sem túl nagy.
 13. Utazóhám, vagy kutyavédő: Hogy a kutyus biztonságban legyen az autóban.
 14. Babakapuk: Igen, hogy az otthonod bizonyos részeit meg tudd védeni, amikor nem vagy otthon.
 15. Kabát: Hacsak nem élsz extrém hideg helyen, a golden retrieverednek valószínűleg nem lesz rá szüksége, a vízálló kabát viszont eső ellen jól jön.

Ha szeretnéd átvészelni az első néhány hónapot anélkül, hogy minden kedvenc tulajdonod megsemmisülne, akkor a kiskutya érkezése előtt egy próbát kell tenned.

Ez azonban nemcsak a saját holmid védelmét, hanem a kiskutya biztonságát is szolgálja, amikor nem lehetsz ott, hogy felügyelj ezekre.

A főbb dolgok:

Minden rágható tárgyat tégy számára elérhetetlen helyre.

Mint például cipők, zoknik, övek, könyvek és a telefonok. Alapvetően minden, ami elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a kölyökkutya szájában, veszélyben van. Ne hagyj apró tárgyakat a padlón, vagy az alacsony asztalokon. Ez sok esetben a kutyus fulladását is előidézheti.

Óvatosan a növényekkel. Mindenképpen el kell távolítani minden olyan növényt az eléhető távolságból, amely mérgező a kutyák számára, akár a házban, akár a kertben.

Helyezd biztonságba a gyógyszereket és tisztítószereket. Ezek lenyelése rendkívül mérgező.

Rejtsd el az elektromos vezetékeket. Ha egy kiskutya belemélyeszti a fogait, az végzetes lehet. Ügyelj arra, hogy az elektromos vezetékek ne fussanak át a helyiségen, vagy a szabadban, ahol a kölyök hozzáférhet.

A fürdőszobában tartsd zárva a WC fedelet és ne hagyd felügyelet nélkül a teli mosdókat, vagy kádakat, mert ezek fulladásveszélyt okozhatnak.

Kösd fel a rolózsinórokat jóval a kölyökkutya magassága fölé, mert fennáll a veszélye, hogy lerángatja puszta kiváncsiságból és belegabalyodik és megfojthatja.

A kert bebiztosítása: Ha úgy tervezel, hogy a kiskutya póráz nélkül fog szaladgálni a kertben, győződj meg arról, hogy minden teljesen teljesen le van rögzítve, ezen kívül a kerítésen sincsenek kiskutya méretű rések.

Szemetes tárolók: Ügyelj arra, hogy a tárolók fedéllel vannak lezárva és ezt a kiskutya nem is tudja kinyitni, mert egy átlagos szemétben is rengeteg olyan veszély rejlik, amiket nem szeretnél, hogy a kutya szájába kerüljenek.

A megfelelő kutya-szocializáció tervezése

A jól szocializált kölyökkutyából olyan felnőtt kutya válik majd, aki jól kommunikál minden más kutyával és az emberekkel is, ami sokkal könnyebbé teszi a te életedet kutya tulajdonosként.

A kiskutyák nem mehetnek ki addig, amíg minden oltásukat meg nem kapták, így ez nehezebb. Egyes helyeken állatorvosok kölyökkutya-bulikat rendeznek a klinikájukon, hogy a fiatalabb kölykök biztonságos és tiszta környezetben kommunikálhassanak, találkozhassanak, szocializálódhassanak egymással. Ami nagyszerű ötlet, mert miután már minden oltásukat megkapták és szabadon mehetnek, úgy kerülnek ki az élet azon szakaszába, ahol a legfogékonyabbak az új dolgokra, beleértbe az új kutyákkal való találkozást anélkül, hogy szorongást éreznének, vagy idegesek, vagy agresszívek lennének.

Fontos azonban, hogy bárkivel, aki találkozik a kölyökkel, beszélj a velük való kapcsolattartás szabályairól, mivel nem szeretnéd, hogy a kölyökkutya megijedjen, vagy akár rossz szokásokat vegyen fel.
Például ha neked fontos, és arra tanítod a kiskutyádat, hogy ne harapjon és ne ugorjon fel senkire, mondd el mindenkinek, hogy játékból se játszon vele ilyeneket. Ez talán túlzásnak hangzik, de ezzel akadályozod meg, hogy a kölyökkutya összezavarodjon, és az érintett emberek számára is felállít néhány alapszabályt.

A rutin kigondolása

A kölykök nagyon jól boldogulnak egy rögzített rutin, időbeosztás szerint és általában sokkal gyorsabban is illeszkednek be.
Fontos, hogy még a kiskutya hazahozatala előtt gondold ezt át illetve azt, hogy elengendő idő áll majd-e a rendelkezésedre egy fiatal kutya szükségleteinek kielégítésére. Például, ha nálatok mindenki teljes munkaidőben dolgozik és/vagy iskolába jár, ez egy 8 hetes kölyökkutya esetében nem megy, mert neki 2-4 óránként ki kell mennie a szabadba a dolgát elintézni.
Ezenkívül rendszeres étkezési időpontokat válassz a számára és ezeket a lehető legszorosabban tartsd is be. A kiskutyát ütemezetten vidd ki a kertbe, mert ez segíti valóban a WC-tréningben. Ettől függetlenül fel kell készülni arra is, hogy a kiskutyának lehet, hogy a tervezett időpontok között is ki kell majd mennie.
Ugyanez a tervezett időbeosztás érvényes a sétákra is.

Tanuld meg, hogy kell kiképezni egy kiskutyát.

Azt gondolhatod, hogy ez egy intuitív út lesz, majd ha hazaviszed. A kutya tanítása viszont egy olyan készség, amelyet el kell sajátítani és meg kell tanulni. Ha a mostani lesz az első kutyád, vagy már nem is emlékszel, mikor volt utoljára kutyád, akkor olvasnivalókból, cikkekből, vagy videókból nézz utána ennek.
Amikor pedig már a kölyök elég idős lesz ehhez, a csoportos kölyökkutya kiképzés kiváló ötlet.

A kölyökkutya hazahozatala az autóban

Amikor elérkezik a nagy nap és eljött az ideje, hogy hazahozd új kiskutyád az autóban, teljesen fel kell erre készülnöd. Nem illik csak úgy leültetni őket az utasülésre és elindulni! Az első utazás ijesztő lehet a számára, ez egy teljesen új élmény, új hangokkal, szagokkal, zajokkal és érzésekkel.
Ha egy kutyát egy ládában, vagy az autó hátuljában egy másik személy jelenlétében utaztatunk, az rendben van, de arra figyelni kell, hogy egy kiskutya első autózása elsöprő erejű élmény lehet.
Az idealis megoldás, ha a kiskutya a hátsó ülésre ülhet be egy hámban, mellé egy másik utas, aki megfoghatja és simogathatja, akár megvígasztalhatja a hazaúton.
Vannak, akik lemondanak a hámról, és a kísérő utas megfogja az ölében egy törölközőbe, vagy takaróba csavarva, ami ugyanúgy jó ötlet, viszont potenciálisan veszélyes is lehet, ha az úton baleset történik.
Mindenek előtt meg kell próbálni rávenni a kölyköt, hogy az utazás előtt könnyítsen magán, ez mindenkinek kellemesebb lesz. Azonban ha az utazás több, mint egy órát vesz igénybe, útközben is meg kell állni és kiengedni őt egy fürdőszobai szünetre.

Konklúzió

Sok mindenen el kell gondolkodni, amikor egy kiskutya megvétele, elhozatala mellett döntünk. De mindenképpen érdemes mindent alaposan átgondolni. Ha egyszer hazakerült a kiskutya, minden erőfeszítése és előkészület megéri majd azt a boldogságot.