Golden Retriever etetése

Golden Retriever etetése

A Golden Retriever kiskutyádnak van egy belső órája, ami arra készteti, hogy rendszeres időben egyen. Adj neki napi három adag ételt az első három hónapban, majd kettőt élete végéig.

A legtöbb tenyésztő és profi tréner a napi kétszeri etetést preferálja. Bár tudjuk, hogy sok kutya eszik napi egyszer, de a kisebb étkezések kielégítőbbek, jobban hozzásegítik az optimális súly megtartásához a kutyád és akár a felpuffadást is megelőzhetik ami már egy elég jó indok arra, hogy nap kétszer etesd a kutyusod. Ezenfelül a kutyád el lesz ragadtatva, ha naponta két tál ételt teszel le elé.

 Van aki a különböző időpontonkénti etetésre esküszik, mert kényelmesebb, és valóban az. Hiszen amikor hazaérünk munkából vagy bárhonnan akkor adunk enni a kutyánknak.Viszont sokkal nehezebb szobatisztává tenni egy olyan kutyust akit mindig más időben etetnek.

Ami mindig más időszakonként megy be, az más-más időszakban is jön ki.:) Ennél az etetési módnál nehezebb az étel mennyiségét is felügyelni, ami fontos egy ilyen gyorsan növekvő fajtánál. Később pedig előfordulhatnak egészségügyi problémák, amelyek majd szigorú etetési rendszert kívánnak meg. Szóval a javaslatunk az, hogy próbáld meg ugyan abban az időben etetni mindig a kutyusod. 

Golden Retriever kölyök etetése

Etesd a kiskutyád reggel 6 és 7 óra között, majd délben és vacsorára nem később mint 5-6 óra körül, valamint ne adj neki vizet este 7 után! Egy jégkockát elrágcsálhat, ha esetleg megszomjazik. Egy este tízórási sétáltatás pedig segít neki kihúzni az éjszakát, persze ez csak akkor érdekes, ha a kutyusod a lakásban él veled.

20-22 hetes koráig mi azt javasoljuk, amennyiben megteheted adj neki napi háromszor enni, és a negyedik-ötödik hónap után elkezdheted kétszer etetni. Az adagok mérete a kutya súlyával  fog változni, de az átlag 7 hetes golden kiskutya 1/3-1/2 kis bögre száraz kaját simán benyakal. Szárazzal etesd, úgy hogy mellé teszed a vizet! Ezzel elkerülheted a fogkő és lepedék kialakulását a fogain, ami különösen fontos, ha már kinőttek a felnőtt fogai. 

Vannak kiskutyák, akik szinte felfalják az élelmet, mintha az utolsó vacsorájukat ennék. Hogy lelassítsd az evését, tehetsz egy nagy tiszta kerek követ a tálkája közepére, ez majd rákényszeríti, hogy lassabban egyen.Persze vehetsz speciális kölyök kutya tálat is.

 

Minden nap ugyanazon a helyen etesd a kutyust, mindenféle zavaró tényező – mint gyerekek, macska stb. – nélkül, hogy az evésre  tudjon koncentrálni. Adj neki 20-30 percet az evésre! Ha nem fejezi be ennyi idő alatt, akkor vedd el tőle az ételt, és adj neki ugyanannyi kaját legközelebb is, ne add hozzá a következő adaghoz azt, amit előzőleg meghagyott!

Mikor kell emelned az adagját? Amikor minden egyes morzsát megeszik kétszer a három étkezésből, hozzáadhatsz egy kicsit. Ha eddig 1/3 kis bögrével evett, akkor most adj neki egy púpozott harmadot, majd egy szűk felet,majd egy normál felet, majd púpozottan, és így tovább. 

Vannak kutyusok, akik harácsolnak és vannak akik csak piszkálják a kaját. Vannak kiskutyák, akik evési ciklusokon mennek át, amikor többet és gyorsabban esznek, mint máskor. Ne aggódj ezen! Az egyetlen indok az aggodalomra, ha a kutyád túlsúlyos. Tartsd szálkásan!

 

Te kutyusod lehet, hogy túlsúlyos? Kattints ide itt megtalálod a Golden Retriever súlytáblázatot.