Amikor hazavisszük a kicsit

Mindig az a legjobb, ha már a kiskutya érkezésekor minden szépen előre össze van készítve.

Természetesen mindenkinek az a legjobb, ha a kicsi az ismerős környezetéből az új otthonába való áttérése zökkenőmentesen zajlik, és ebben bizonyos dolgok elhelyezése segít. Ez magában foglalja azt is, hogy  új otthona területének – ahol majd ő a legtöbb időben tartózkodni fog – az áttekintését a pici szemszögéből nézve tekinti át. Ugyanis a kölyökkutyák úgy vélik, hogy minden, amit el tudnak érni, egy új játék, ezért nyitott ajtó számukra ezek felfedezése. Megrágnak dolgokat, hogy megismerjék az életet. De ugye, mint tudjuk, ez magában foglal elektromos vezetékeket, telefon kábeleket, háztartási növényeket és a lista csak folytatódik. 

Az élet sokkal könnyebb lesz, ha még érkezés előtt kölyökkutya-biztos otthont varázsol, különösen azt a helyiséget, ahol majd a Golden Retrievere felcseperedik. 

Legyen egy ládája különféle játékokkal és legyen kutya tála, amelyek már várnak rá. 

Bár a legtöbb tenyésztő fog adni valamennyit abból a tápból, amit a kölyök jelenleg eszik, kérdezze meg idő előtt a márkáját és típusát is. Még akkor is szüksége lesz valamennyire, ha új tápra szeretne váltani, mert a táp hirtelen megváltoztatása gyomorpanaszokat okozhat. 

Kölyökkutyája haza szállításakor az a legjobb, ha útközben sehol sem áll meg, még akkor is, ha 2 vagy 3 órás autóútra van, így legkisebb esélyt adva annak, hogy akármilyen fertőzést is összeszedhessen – elhozatalkor ugyanis az első, maximum második oltással rendelkezik még.

Mindaddig, amíg a kölyök nem kapta meg az összes oltását, fennáll a lehetősége, hogy a Parvo-t más vírusok között is átvegye, így az autóút alatti megállások, kiszállások kockázata egyszerűen nem éri meg. 

Amint kölyökkutyája megérkezik új otthonába, hagyjon neki időt letelepedni és körülnézni. Hagyja, hogy megvizsgálhassa környezetét anélkül, hogy bármi miatt is hibáztatná. Ha a kölyök olyat lát, ami megijeszti, hagyja, hogy egyedül szokjon hozzá ahhoz a dologhoz, mert a megijedt kutyakölyök megnyugtatása csak azt tanítja neki, hogy félős legyen és félős felnőtt kutyává is válhat tőle. 

Kölyökkutya új otthonba érkezésekor a szégyenlőssége és elrejtőzése normális. Lehet, hogy el akar bújni valami alá és elaludni, pl. a szék lába alá. Engedje meg neki ezt a viselkedést és ne a folyamatos vele való játékkal próbálja meg elfeledtetni vele. Hagyja, hogy fokozatosan alkalmazkodjon az új környezetéhez és ügyeljen arra, hogy adjon neki időt. Hagyja, hogy a kölyök magától menjen oda, ahelyett, hogy folyamatosan játékra lenne kényszerítve.

Miután pár órája már a házban van, tegye egy darabig a ládájába/fekhelyére. Valószínűleg sírni fog, de ha estig ezzel, akkor garantált, hogy egész éjszaka sírni fog. 

A kölyökkutyák gondozása bár magában foglalja a megfürdetésüket is, várjon ezzel legalább egy napot, mert már így is elég stressz érte őt.

Egy kölyökkutya bélmozgása az új otthonában néha nagyon laza lehet, szinte hasmenéses. Ez csak az első stressztől van és a következő bélmozgáskor visszatér a normálisba.

Új otthonába hozni egy kutya kölyköt nagyon izgalmas esemény. Ha megengedi neki, hogy fokozatosan alkalmazkodjon a saját maga módján és egyedül, neki is nagyon izgalmas esemény lesz!

MEKKORÁRA NŐ EGY GOLDEN RETRIEVER ÉS MIKOR VÁLIK FELNŐTTÉ?