Hogyan tanítsunk egy golden retrievert

Hogyan tanítsunk egy golden retrievert?

Golden Retriever tanítása:

A golden retriever a világ egyik legkönnyebben tanítható kutyája. Mindemellett természetesen kiképzésük nem sétagalopp és munkát igényel engedelmességük és személyiségük ápolása is. 

Ha éppen most vásárolt egy golden retriever kölyköt, vagy tervezi, valószínűleg azt is tudni akarja,hogy mennyi munkát igényel a kiképzése.

Ajánlott ismerni ennek a fajtának a történetét, amelyet ebben a cikkünkben ismertetünk és a felsorolt származási fajták közül a tweed vízi spániel jegyei a legfontosabbak, amelyek gyakran tiszteletet parancsolóak, tartózkodóak és óvatosak. Nagyszerű társak voltak vadászatban, de otthon nem olyan melegek és barátságosak. Így a tenyésztő úgy döntött, hogy a házias és a vadászkutyát egyesíti, ennek eredményeként jött létre a golden retriever. Ez azért fontos, mert a vadászat továbbra is jelen van ebben a fajtában. Ez azt jelenti, hogy a golden retriever méltón viseli a tökéletes családi kutyanevet, izgatottságuk és munkájukra irányuló viselkedésük veleszületett. Fontos, hogy egy kutya származását is ismerjük, amikor kiképezzük őket és ez alól népszerűségük ellenére sem kivételek a golden retrieverek.

A golden retriever személyiségjegyei

Noha a golden retriever nem ragadozó hajlamú, néha nagyon is izgatottak lehetnek. Goldie tulajdonosok azért rajonganak kutyáikért, mert  kutyájuk továbbra is kölyök marad felnőtt korában is, ugyanis ez a lelkesedés soha nem csökken és néha ez az egyik leginkább áhított tulajdonságuk. Vannak esetek, amikor nem annyira, mint amikor ez az izgatottság látszólag soha nem ér véget. 

Első alkalommal akadályokba ütközhet, amikor kiskutyáját pórázon járni tanítja, ugyanis egy golden retrievernél ez általában hosszabb időt vesz igénybe. Érdemes megvizsgálni a környezetet, ahonnan kiskutyája származik, mert néhány tenyésztő inkább a mennyiségre hajt a minőség helyett és ha kölyökkutyája felelőtlen tenyésztés eredménye, akkor a hosszú munka árán elért képzés sem fogja megváltoztatni kutyájának hajlamát a rossz tulajdonságára. Természetesen ezek olyan dolgok, amikkel jó tisztában lenni a képzés folyamán, és nem arra utalnak, hogy visszatartsák Önt egy golden retriever megvásárlásától. 

Általában véve fantasztikus társak, imádnivaló otthoni kutyák és elképesztő temperamentummal rendelkeznek. Fenti figyelmeztetéssel ellentétben a golden retrieverek rendkívüli hajlandóságukról és betörhetőségükről ismertek. Mindaddig, amíg felelősséggel és türelemmel bánik velük, nem jelentkezhet probléma a golden retriever kiképzésében.

A kiképzést korán kell elkezdeni

Tehát most van egy golden retriever kölyke, amelynek 7-8 hetes kor között kell lennie és új otthonába éppen most került.

Az első dolog, amit tudni kell, hogy nincs várakozási idő, amint a goldie kölyök megérkezik az életébe, az edzésnek el kell kezdődnie. 

Ez a fajta magas intelligenciájáról is ismert, amit kitartással meg is fog tapasztalni. 

Ezek a tippek kifejezetten arra vonatkoznak, hogy Ön mit tehet, mit tulajdonos, de ajánlott, hogy kutyakölykét kölyökórákra is elvigye.

Találjon ki egy napirendet

A golden retriever napirendre törekszik, különösen akkor, ha úgy érzi, van valami, amit tennie kell. Ez a munkásosztálybeli öröklődési vonalukra vezet vissza. 

Kezdje az étkezési rutin beállításával, mutassa meg neki, hol kell majd ennie.

A legjobb, ha egy struktúrát hoz létre, vagyis megvannak a pontos időpontok, amikor enni fog és megvan a pontos a hely, ahol enni fog. A struktúra látszólagos megjelenítésével már alapot teremt a kölyökkutya számára. 

Mininarancs tipp: a mi kutyáink minden nap pontban reggel 7 órakor reggeliznek. Vacsorát nyári időszakban délután 6 órakor, téli időszakban pedig délután 4 órakor kapnak. Étkezéseiket mindig ugyanazon a helyen töltik. Minden nap étkezések előtt már izgatottan várják a finom falatokat és tudják, hogy mi fog következni. 

A szobatisztaságra tanítás kulcsfontosságú

Lakásban bent élő golden retrievernél a szobatisztaságra tanítás általában az első engedelmességi lecke, amit kutyája meg fog tanulni és ezt türelemmel kell megtanítani.

Először is tudnia kell, hogy a kölyök golden retrievernek nagyon nehéz hosszú ideig tartani a húgyhólyagját. Ha mennie kell, hát mennie kell. Ezt a képzési folyamatot azzal indíthatja el, hogy amikor látja, hogy éppen elkezdődött az “incidens”, megragadja őt és a megfelelő helyre teszi – ahol a számára kijelölt wc lett. Ha ez a kijelölt hely az udvar, akkor próbálja mindig ugyanarra a pontra tenni őt kint is. Amint a kis-/nagydolgot befejezte, pozitív megerősítéssel jutalmazza őt a jó viselkedéséért és mindig tartson szelíd és megnyugtató hangot, mivel a kutyák nagyon érzékenyek gazdájuk hangjára. 

Ez egy fantasztikus próbája a türelem játékának, mint kutyatulajdonos. Egy golden retriever mellett erre szükség lehet, mert hihetetlenül izgatottak, lelkesek, és elég okosak ahhoz, hogy bajba sodorják magukat. Az út könnyebbé válik, de a kiskutya életének kezdeti szakaszában támogatónak és szorgalmasnak kell lennie és a legfontosabb: szigorúan ragaszkodni a pozitív megerősítéshez. E fajta esetében a pozitív megerősítés a megfelelő jutalmazási rendszer egészséges felnőtté válásukhoz.

Korai szocializáció

Ahogy eltelt pár nap a kölyök új otthonában, itt az ideje megmutatni számára a világot.

Minél hamarabb ismerkedik meg más emberekkel és környezettel, annál nagyobb esély van arra, hogy jól érezze magát a bőrében és magabiztosan viselkedjen akármilyen környezetben is.

Vigye el sétálni még akkor is, ha a szabadban él kint az udvaron, engedje oda más kutyákhoz, vagy vigye el magával akárhova, ahová csak megy a nap folyamán.

Ez új hangokat, szagokat, más élőlényeket és úgy általában véve az egész életet mutatja meg kutyájának. Sok kutya-szakember hangsúlyozza, hogy a kutyák életének első 4 hónapjában nagy fontosságot kell tulajdonítani annak, hogy ebben az időkben a kutyákat a lehető legnagyobb mértékben szocializálni kell. 

A golden retriever az egyik fajta, ami imádja a szocializációt. Velük születetten barátságosak és minden új dolog ösztönzi őket. Vigye ki a kutyáját magával és figyelje meg a szemében, hogy kigyullad az izgalom, amint a világ kibontakozik előtte.

A kölyökkutya harapdálózásának a megakadályozása

Ez egy olyan dolog, amit egyes fajták többet csinálnak, mint más fajták. A golden retrieverek szeretnek harapdálni, ha lehetőség adódik számukra. Amikor kölyökkutyája elkezdi ezt csinálni, tegyen egy játékot a szájába (vagy valami más harapdálásra alkalmas anyagot) és jutalmazza meg őt a jó viselkedéséért.

Ha az ujjait harapdálja, játsszon a szájával; de ha túl keményen harap, akkor jó tipp, ha rá kiabál és visszahúzza kezét, mert a kutyájának tudnia kell, mikor harap túl keményen és ezt nyilvánvalóvá kell tenni számára – főleg egy aranyos és naiv kiskutya számára.

Ezen tippek használatával megtaníthatja kiskutyájának, hogy ne harapjon és segít a jövőbeni jó szokásainak a kialakításában.

Engedelmességi leckék

A golden retrieverek fenti említett képzési folyamatának időszakában nem az a lényeg, hogy bonyolult parancsokat tanítson neki vagy a teljes intelligencia kapacitását serkentse, hanem az, hogy megszerezze és használja bizalmát, és megnyissa számára a világot. 

Nem lesz könnyű dolga egy golden retriever tanításával, ha először nem bízik önben, vagy ha fél a környezetétől.

Most, hogy ez már megtörtént és elvégezte ezt a feladatot és elindította őt a jól viselkedő serdülőkor felé, itt az ideje a kutyaiskolai óráknak. Igen, abszolút kiképezheti otthon is golden retrieverét, de ilyen méretű és intelligenciájú kutyának ajánlott, hogy elvigye kutyaiskolába.

Miért? Mert az oktatók szakemberek és a golden retriever megtanultak megjegyzésére való képessége lehetővé teszi számára, hogy otthonában könnyen alkalmazhassa a órákon tanultakat. Ott nem csak segítik a kutya szocializálását más kutyákkal, hanem megtanítják kutyájának azokat az alapvető parancsokat, amelyeket meg kell tanulnia, úgy mint ülni, feküdni, maradni, lenyugodni, engedélyt kérni, követni és jönni, amikor azt mondják. Ezek mind sok időt igényelnek és ha erre nincs extra ideje, akkor a kutyaiskola nyilvánvaló választás.

Függetlenül viszont attól, hogy golden retrieverét kutyaiskolába íratja-e be, vagy otthon tanítja saját maga, 2 dolgot meg kell tennie:

Határozza meg pontosan a kívánt eredményt

Mielőtt elkezdi a tréninget, pontosan tudnia kell és megfogalmazni, mennyire képzetté szeretné tenni a golden retrieverét. Attól függően, hogy azt szeretné, hogy a kutyája tudja az alap parancsokat és egy engedelmes és jólnevelt kutya legyen; vagy ha azt akarja, hogy kihasználja vadász tehetségét és azt a fantasztikus szaglását, akkor a kezdeti lépések mások lesznek.

Végezzen saját kutatást

Most, hogy pontosan meghatározta, milyen típusú képzésben kívánja részesíteni kutyáját, ideje megvizsgálni ennek legjobb módjait. 

Ha kutyája vadászatban fogja Önt segíteni, akkor sokkal több munkára és egy teljesen más, speciális  képzési programra lesz szüksége.

Egyébként pedig egyszerűbb képzés esetén különböző sikeres képzési programok léteznek, amelyek a segítségére lehetnek. 

Mindig használjon pozitív megerősítést

Hüvelykujjszabályként, a golden retrievereknél mindig pozitív jutalmazási rendszert kell használni. 

A golden retriever nem egy alfafajta, amelynek szilárd kézre van szüksége, és nem is olyan kutya, amelyik veleszületetten vezetőt keres. Ehelyett szeretetet adó és érzékeny kutya, és hajlamos nagyon rosszul reagálni a szidásra.

Elég okosak ahhoz, hogy megértsék azt, amit kell, és ezért mindig meg kell őket jutalmazni a jó viselkedésükért, ahelyett, hogy a rosszat erősítenék. Találja meg kutyája számára a legjobb jutalomrendszert és ez sok csemegét, dícséretet és játékot tartalmazzon. 

Mindig emlékezzen arra, hogy ez a fajta rendkívül engedelmes. Nem fárasztó számára a tanulás, és ha ezt szórakoztatóvá teszi számára, hosszabb időre fogja megnyerni a figyelmét is.

Használja ki a kölyökkort

A golden retriever magasan képezhető fajta. De fontos megengedni nekik, hogy kiélvezzék kölyökkorukat ahhoz, hogy megfelelően fel legyenek készítve egy kiegyensúlyozott felnőttkorhoz. 

Vigye kutyáját kutya óvodába. Imádnak tanulni és szakemberek fogják megtanítani engedelmességre, parancsokra és megmutatják Önnek is, hogyan folytathatja a leckéket otthon. 

Ha úgy dönt, önmaga vállalkozik erre, határozza meg, mit szeretne elérni és tanuljon róla. Legyen azzal tisztában, hogy a golden retrieverek kissé feszélyezőek lehetnek serdülőkorukban és gyakran több munkát igényelnek sínen tartásuk érdekében. Ha követi a tippeket, akkor nem bizonyulhat nehéznek.

Mindezeket elmondva, a golden retriever méltán szerezte meg hírnevét. Fantasztikus kutyák és virágoznak képzésük során. Ne lepődjön meg, hogy milyen gyorsan megtanulja a goldie-ja, amit mondanak neki és azon sem, hogy mennyire bele lehet szeretni a fajta kölykeibe.