Golden retriever szobatisztaság.

Hogyan neveljük szobatisztaságra Golden retrieverünket

Mindig hatalmas öröm, amikor egy újdonsült Golden retriever baba érkezik új családjához és rendkívüli játékossága, nagyfokú barátságossága rögtön lenyűgözi új családtagjait.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ő ilyenkor még egy kölyök és nagyon sok mindenre kell még megtanítani az életben, ugyanígy a szobatisztaságra is. Mivel rendkívül intelligens fajtáról beszélünk, ezért nem lesz nehéz dolgunk vele, de ettől még következetességre és sok türelemre lesz szükség, a szigorú, szúrós bánásmód pedig egy retrievernél rosszul is elsülhet, ugyanis intelligenciája mellett egy érzékeny fajtáról is van szó.

Minél hamarabb kezdjük el tanítani a szobatisztaságra, annál könnyebb lesz az élet mindenki számára, ezért a legalkalmasabb időpont a kezdésre, a “most”, vagyis már az első naptól kezdve, hogy megérkezett új otthonába.

Nézzük, milyen eszközöket használhatunk ehhez.

Fontos egy dolgot szem előtt tartani már mindjárt az elején. A 6 hónapnál fiatalabb kölykök nagyon kevés ideig képesek visszatartani a vizeletüket, ezért ezekben az időkben nagyon gyakran kell őt kivinni/levinni.

Ha pedig megtehetjük, folyamatosan figyeljük őt és ne hagyjuk már az elejétől kezdve, hogy odahaza piszkítson be. Figyeljük ki, mik az árulkodó jelek. Pl. körbe szaglászás, vagy körbe-körbe járkálás. Ilyenkor ragadjuk őt meg és gyorsan vigyük ki, ahol elvégezheti dolgát, ezután pedig dicsérjük is meg érte és jutalmazzuk meg őt valami finomsággal. 

Akkor, ha pont kint vagyunk vele és ott elvégzi dolgát, rögtön azután minden alkalommal dicsérjük is meg érte, így tudni is fogja, miért kapott dicséretet és össze tudja kapcsolni azzal, mi az, amit éppen tett. Egy kutya ugyanis csak a legutolsó cselekedeteivel tudja összekapcsolni a gazdija hozzá fűződő viselkedését. Éppen ezért, ha már bepiszkított a lakásba és utána vesszük azt észre, nem szabad odavinni és beletolni az orrát, mert fogalma sem lesz, miért kapott letolást. Rászólni csak abban az esetben érdemes, ha éppen azon kapjuk őt rajta, amikor elkezdené vagy már elkezdte csinálni, de még nem fejezte be. 

Visszatérve arra, amikor kivisszük. Érdemes mindig ugyanarra a helyre vinni kint is, megtalálni, hogy hova jár szívesen és utána odavinni. Egyébként ha bentre piszkít, azt is meg lehet tenni, hogy utána a csomagját erre a kinti helye kivisszük, így a szagról sikerül beazonosítania, hova is kellene járnia minden alkalommal. 

Ezenkívül, ha kutyusunk éppen vizel, megdicsérhetjük őt bátorító kifejezéssel, hogy milyen ügyes abban, amit éppen ő csinál, így viszonylag pár alkalom után azt is el lehet érni nála, hogy legközelebb a kintlétkor ugyanezeket a dicsérő szavakat használva elkezdjen pisilni azon a helyen, amit wc-zésre jelöltünk ki neki.

Etetés: egy kiskutya még 3-4 alkalommal kap enni, ezért nagyon fontos, hogy ezek az etetések mindig ugyanabban az időpontban történjenek, mert az anyagcseréje így pontos és kiszámítható lesz, így mind a gazdi, mind a kutya tudni fogja, mikor kell neki mennie. 

Pelenkát is lehet használni. Ilyenkor mindig arra tegyük a kölyköt, hogy ott végezhesse el dolgát, majd fokozatosan közelítsünk a pelenkával arra a területre, amit véglegesen ki akarunk neki jelölni a továbbiakra. 

Tehát a kulcs dolgok: ha akárhová is piszkított, a feltörölt pisis papírt vagy a csomagját odahelyezni a neki kijelölt wc területre – így ezzel a szaggal segítünk neki megtanulni a végleges helyet. Mindig pozitív megerősítést (jutalom falatot, vagy simogatással egybekötött dicsérő szavakat) használni, ha a jó helyen végezte el a dolgát. Leszidni csak abban az esetben, ha éppen a rossz helyen kezdené el, vagy épp kezdte el csinálni – de ezt sem fenyítően, hanem inkább következetesen.

Türelem és kitartás a gazdi részéről. Meg lesz az eredménye!

KÖLYÖKKUTYA PÓRÁZRA SZOKTATÁSA