golden retriever sunny

A golden retriever – avagy az aranyszőrű vizsla – története és háttere

Az 1800-as évek alatt Skóciában bőségesen játszottak játékokat az emberek. A vadászat nem csak arról szólt, hogy táplálékhoz jussanak, hanem sport is volt. Egy skót úr, Sir Dudley Courts Marjoribanks (Lord Tweedmouth) megvásárolta az egyetlen sárga retrievert a fekete retrieverek almából és megtanította vadászni. 

Ezidőkben a sárga retriever nem nagyon volt ismert, míg a fekete retrieverek meglehetősen népszerűek voltak. Sir Dudley ezért még több sárga retrievert vásárolt és elkezdte tenyészteni őket, hogy megteremtse a tökéletes vadászkutyát. Egy engedelmes kutyát akart, aki meg tudja gyorsan ragadni a vízimadarakat, ugyanakkor egy jól edzett családi kutya is lehet belőle.

Így hát a sárga retrievert a tweed vízi spániellel kezdte el párosítani, amelyek – bár mára már kihaltak – kivételes vadászkutyák és családbarát állatok voltak. Ugyanakkor 2 másik retriever fajtát, a curly-coated és fekete retrievert, ezenkívül még a vörös szettert használta párosításkor.

Immáron tökéletesített fajtája nagy figyelmet kapott a vadászatban és hamarosan nagyon népszerű fajtává is vált. 1911-ben az angliai Kennelklub (https://www.thekennelclub.org.uk/) hivatalos fajtának ismerte el, majd 1920-ban a Retriever névről Golden retriever névre váltották át, aranysárga vagy sárga színéből adódóan.

A Lord Tweedmouth tenyészetéből kikerülő kutyákra alapozta később Lord Harcourt Culham a XIX. század legjelentősebb golden tenyészetét; az ebből származó kutyák, ma valamennyi golden retriever ősei között fellelhetők.

Az American Kennel Club a fajtát 1925-ben a fajtát a sportkutyák kategóriájába sorolta be.

Temperamentuma és személyisége

A golden retrieverek engedelmesek, játékosak és intelligensek. Ezen túlmenően jól ápolt temperamentummal rendelkeznek, így nagyszerű családi háziállatokká válnak. Rendkívül aktívak és mindig kaphatóak egy hatalmas sétára. A fajta hajlamos lassan beérni és buta kölyökkutya személyiséget tartani fenn évekkel azután is, hogy felnőtt. Ha családi vakációra indul, tervezze meg, hogyan viszi magával golden retrieverét is, mert nagyon szomorúvá válnak, amikor nincsenek együtt az emberekkel. A goldiek mindig mosolyognak és gyakran lehet őket rajtakapni boldogságukban farkukat dobálva. Éppen ezért ne várja el tőlük, hogy jó őrző kutyák legyenek, mivel általában mindenkit üdvözölve várnak, aki átlépi az ajtót. Előfordul, hogy ugat, de azt is barátságos, nem pedig védelmező hangon teszi. 

Ne feledje, hogy a golden retrieverek szeretnek rágni, ezért  rágcsálni való játékokat mindig készleten kell tartani, mert ezek hiányában a bútorokat fogják megtalálni… 🙂

Taníthatóságuk

A golden retriever olyan tulajdonságainak köszönhetően, mint az engedelmesség és intelligencia, könnyű edzeni őket és gyakran a kutyasuli osztályelsői. 

Ember kedvelőek és bármit megtennének egy dícséretért, vagy egy finom falatért.

Amit egyszer megtanul, sosem felejti el. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdája és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól. Az egyetlen probléma a golden retriever képzésével kapcsolatban, a pórázon vezetés, ezért ezt minél hamarabb el kell kezdeni, hogy elkerülje a póráz húzását, mert az különféle nyaki és gerinc problémákat okozhat. 

A golden retrieverek mozgásigénye

A fajta nagy mozgásigényű, ezért minden nap minimum egyszer el kell vinni sétálni. Örülnek, ha minden szabadtéri tevékenységben részt vehetnek, a túráktól az úszásig, bármilyen játékig. Imádnak kint lenni a szabadban és a többi kutyával futkározni. Elengedhetetlen a megfelelő testmozgás számukra a fajta rossz viselkedésének megakadályozása és egészségének megőrzése érdekében. Az unatokozó goldie ugyanis pusztít és szétrágja a háztartási dolgokat. 

Élettartam

Nagy méretükből adódóan 10-12 évig élnek

A fajta népszerűsége

A golden retrieverek kedves és engedelmes személyisége rendkívül népszerű kutyává teszi őket. Az American Kennel Club listáján (https://www.akc.org/expert-advice/news/most-popular-dog-breeds-of-2018/) évek óta már, és a legutolsó összesítésben is a 3. legnépszerűbb helyet foglalja el.

Hogyan etesse golden retrieverét?

Javaslatként érdemes 2-3 bögre kiváló minőségű élelemmel táplálni, két étkezésre felosztani. Alapvetően fontos, hogy figyeljen a golden retriever súlyára, hogy eldöntse, mennyit kell etetni, mivel különösen a fajtára jellemző az elhízásra való hajlam.

Mininarancs tipp: mi a kutyáinkat kétszer etetjük a nap folyamán, kora reggel és este –  téli időszakban délután, sötétedés előtt. Hetente egy alkalommal a tápjukhoz nyers tojást adunk, így gyönyörű, fényes és puha marad a bundájuk. 

Golden retriever ápolási javaslatok

A goldiek gyönyörű, hosszú bundájának titka a sok fésülés, amit hetente egyszer legalább meg kell tenni, de naponta optimális. Előző bekezdésben is említettük a heti egyszeri nyers tojást a fényes, szép és puha bunda érdekében.

Attól is függ, hogy mennyire szennyeződik a bundája különböző tevékenységek alatt, de havonta egyszer meg kell fürödnie (lakásban bent éléskor). 

Érdemes ellenőrizni a karmait havonta egyszer. Játék közben a túl nagyra nőtt karmok lekopnak, de néha szükségük lesz kutya pedikűrre. Heti 2-3 alkalommal a fogaikat megmosva megelőzhetőek a fogproblémák és a baktériumokat is kiirthatjuk. 

Mininarancs tipp: napi 1 dentastix a fogaknak

Kisgyermekek mellé valók-e?

A golden retrieverek szeretetteljes és barátságos természetük miatt nagyszerű választások kisgyermekek mellé. Ne feledje, hogy engedelmesek és jóindulatúak, ezért gyakran családi háziállatok és más állatokkal is jól megvannak. Szereti az új barátokat, különösen a kisebb társakat. 

Általános egészségügyi problémák lehetnek

  • Szürke hályog: ugyanúgy, mint az embereknél, a Golden retrievereknél is előfordul a szürke hályog, amit az állat szemét borító felhős foltokról lehet felismerni. Legtöbb esetben a Golden retrievereknél a szürke hályog nem hatalmas probléma, ennek ellenére azért néha okozhat látásvesztést náluk. A szürke hályog eltávolítható műtéti eljárás következtében.
  • Fül fertőzések: a fajta nagy és hajlékony fülében felhalmozódhat a nedvesség, fertőzést okozva ezzel. Ez azokra a Goldenekre igaz különösen, akik imádnak vízben lenni és úszni. Heti egyszer ellenőrizze Golden retrievere füleit kellemetlen szagok, vagy kipirosodást keresve. Úszás, fürdés után fültisztító folyadékkal és fültisztító pálcikával tisztítsa ki kutyája füleit, de vigyázva, ne tegyen semmit a füljáratba, mert rossz tapasztalatot szerezve nekik ezzel, a legközelebbi alkalomtól kezdve igazi kihívás lesz a fültisztítás.
  • Könyök diszplázia: a könyök diszplázia egy örökletes betegség, amely gyakran előfordul nagy kutyáknál. A Golden retrievereknél akkor fordul elő, amikor a könyököt alkotó három csont különböző ütemben növekszik. Ennek kijavításához bizonyos műtétre lehet szükség, vagy gyógyszert irhatnak fel a fájdalom kezelésére.
  • Epilepszia: sajnos ez a fajta hajlamos az epilepsziára. Vigye kutyáját állatorvoshoz, ha a roham jeleit észleli, mint pl. lábak evezése, eszméletvesztés és ellenőrizetlen remegés. Csak akkor kell azonnal orvoshoz vinnie, ha a roham 5 percnél tovább tart, vagy ha többször egymás után előfordul.
  • Gyomorcsavarodás: ez sok nagytermetű fajtát érint és halált is okozhat. Ha egy Golden túl sokat eszik; evés után rögtön mozog; túl sok vizet iszik, miután túl sokat evett, gáz vagy levegő akadhat el a gyomorban. A gyomor ezután megcsavarodik. Nem tudnak böfögni, vagy hányni és normál véráramlásuk leáll. Amint a vérnyomás csökken, sokkot kaphatnak. Azonnal vigye kutyáját orvoshoz, ha túlzottan nyáladzik; hányás nélkül öklendezik vagy felpuffad a hasa, mert ezek a gyomorcsavarodás tünetei. Ez a betegség elkerülhető, ha kisebb adagokra osztja kutyája tápját és ügyel arra, hogy ne igyon egyszerre túl sok vizet evés után illetve ne evés után vigye sétálni, kirándulni, ugrándozni. 
  • Szívbetegség: valamilyen szívbetegség a fajta 15%-át érinti. Állatorvossal ellenőrizze le kutyájánál a szívbetegség jeleit.
  • Csípő diszplázia: ez egy örökletes Golden retriever betegség, amelynél a csípő nem illeszkedik megfelelően a csípőizületbe, ami ízületi gyulladást eredményez. Csípő diszpláziás kutyákat nem szabad tenyészteni, ezért kérjen állatorvosi vizsgálatot a potenciális kölyökkutya szüleitől annak érdekében, hogy egyikőjükben sem jelent meg ez az örökletes betegség.
  • Pajzsmirigy alulműködés (Hypothyreosis): epilepsziát, szőrhullajtást, elhízást és letargiát okozhat, ugyanakkkor olyan bőrproblémákat, mint sötét foltok a bőrön. Gyógyszeres kezeléssel, vagy táplálkozás változtatással kezelhető.
  • Lyme-kór: ezt a betegséget kullancsok terjesztik, miután a kutyába fúródtak 2-3 napja. Mivel a Golden retrieverek szeretnek állandóan a szabadban lenni, gyakran találkozhatnak kullancsokkal. Rendkívül fontos, hogy minden ilyen szabadban eltöltött idő után ellenőrizze át kutyája egész testét, hogy nincs-e benne kullancs.
  • Csont daganat: ez a betegség gyakoribb lehet nagyobb méretű kutyáknál, ebbe a méretbe a Golden retriever is beleesik.
  • Progresszív retina atrófia (PRA): ez a retina fokozatos romlása. Azzal kezdődik, hogy a kutyája éjszakára vakká válik, majd a nap folyamán is lassan elveszíti látását. A Golden retrieverek általában jól alkalmazkodnak a látásvesztéshez, mindaddig, amíg a környezetük nem változik. 
 • Szeparációs szorongás: mivel a Golden retrieverek olyannyira szeretik a családjukat, a szorongás náluk gyakori. Ha a Golden retrievere nyafog és ugat, amikor egyedül hagyja otthon és egy elpusztított kanapéra ér haza, akkor valószínűleg kutyájának szétválási szorongása van. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek segítenek a Golden retriever szorongásának csökkentésében, de türelmet és szeretetet igényel. 

HOGYAN TANÍTSUNK EGY GOLDEN RETRIEVERT?